Вършец

Добре дошли във Вършец – зеленият бисер, вечно млад и ухаещ на свежест и здраве!

Националният курорт Вършец

се намира в северните склонове на Западна Стара планина на около 400м. надморска височина по живописното течение на р. Ботуня. Вършецката котловина е прекрасно място за почивка, спорт, климато- и балнеолечение. Нейната близост пък с вековни гори, причудливи скални образувания и с красивите и разнообразни пейзажи на планинския венец Козница я прави изключително привлекателен изходен пункт за туризъм. Най-голямото боготство но Вършецката котловина са бликащите от пукнатините на гранито-диоритните масиви многобройни минирални извори със силно лечебно действие на водите им.

Минерални извори и минерална вода

Топлият извор е с температура на водата 36,2 градуса по Целзий, а тъй нареченият “хладен” извор е с температура 32 градуса по Целзий. Освен минералната вода в гр. Вършец и с. Спанчевци – общината е характерна и с красивите си природни кътове, подходящи за отдих и туризъм: м. “Зелени дел”, х. “Бялата вода”, м. “Водопада”, “Иванчова поляна”, “Червени камък” и мн. др.

Забележителности

На 12 км. от Вършец под връх “Тодорини кукли “/1785 м./ се намира Клисурският манастир, основан още през първата половина на 13 век. Иконостасът в храма е обявен за паметник на културата. Манастирският комплекс предоставя големи възможности за развитие на културен- и екотуризъм.

На втората снимка от дясно виждате и църквата Свети Георги във Вършец.

Спа-центрове и басейни

През летния туристически сезон във Вършец можете да се възползвате от СПА-услугите на дузина СПА-центъра – общински и частни.

Лятно време можете да се изкъпете в големия външен минерален басеин с олимпийски размери на 10 минути от центъра на града.

Източници